CFS start met lessen voor zwangere vrouwen en moeders

Afgelopen zaterdag vond de eerste CrossFit les speciaal voor moeders plaats bij CrossFit Sliedrecht. Dit is een opvolg programma op het PowerMama® programma wat hier sinds november vorig jaar gegeven wordt en boven verwachting goed loopt.

Sanne Bakker-Verdoorn, PowerMama en CrossFit coach, is zelf moeder van twee kinderen en mede-eigenaar van CrossFit Sliedrecht. “Tijdens mijn eigen zwangerschappen had ik behoefte aan informatie om veilig en verantwoord te blijven sporten en zo fit mogelijk mijn bevalling in te gaan, maar ik miste specifieke kennis hierover. Daarom ben ik drie jaar geleden gestart met de PowerMama opleiding die gericht is op pre- en postnataal fitness. Daarnaast zijn er veel zwangere vrouwen bij onze sportschool die graag door blijven sporten of na hun bevalling weer veilig en zonder klachten willen herstellen. Deze vrouwen willen we ook graag goed blijven begeleiden”.

Veel vrouwen ervaren rug- en bekkenklachten, incontinentieklachten, een verzakking of een diastase tijdens en na hun zwangerschap. Om met deze klachten te blijven sporten en ze te verhelpen, bieden wij sinds 1 jaar speciale PowerMama lessen aan. Dit is een trainingsprogramma van 8 weken voor zwangere en recent bevallen vrouwen of vrouwen met zwangerschapsgerelateerde klachten, erkend door het Kenniscentrum Sport en Bewegen. Tijdens het programma wordt er gewerkt aan kracht, stabiliteit, flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Hierbij worden alle belangrijke grote spiergroepen behandeld, daarnaast is er extra aandacht voor specifieke spiergroepen als de bekkenbodem en buikspieren. Er is tevens een goede samenwerking met een aantal (bekken)fysiotherapeuten en verloskundigen in de regio voor advies of doorverwijzingen.  

Het PowerMama® programma is zo’n succes dat er inmiddels al meer dan 10 groepen zijn gestart uit de hele regio. Veel deelnemers gaven aan geïnteresseerd te zijn in een vervolg op deze PowerMama lessen, maar vinden CrossFit zelf nog een stap te ver. Daarnaast vinden ze het gezellig om met andere moeders te sporten. Daarom zijn wij afgelopen zaterdag gestart met de eerste groep enthousiaste PowerMama’s die nu doorgaan met de speciale CrossFit lessen voor mama’s. Sanne houdt nu een try-out van twee maanden om te kijken hoe dit het beste vormgegeven kan worden. De reacties zijn tot nu toe erg enthousiast.

Waarom de deelnemers mee doen? Eén vrouw geeft aan: “CrossFit MAMA helpt mij om het sporten op te pakken (na mijn zwangerschappen) en spieren sterker te maken. Wat mentaal en fysiek een merkbaar effect heeft. De variatie maakt het elke week weer verrassend”. Een andere vrouw geeft aan: “Omdat ik als reactie van mensen om mij heen kreeg, mag je al sporten dan? Ik wil juist graag verantwoord sporten, maar deze kennis ontbreekt vaak op veel plaatsen. Samen sporten met vrouwen onderling, die dezelfde achtergrond hebben, is leuk en gezellig. CrossFit MAMA zorgt ervoor dat je lekker sport op een uitdagende en verantwoorde manier. Iedereen mag zichzelf zijn!”

Eigenaar Sanne Bakker-Verdoorn wordt erg enthousiast van al deze moeders. “Ik vind het zelf natuurlijk ook heel gezellig, omdat ik in dezelfde fase zit als deze vrouwen. Daarnaast sport ik zelf graag omdat ik het fysiek en mentaal nodig heb in ons drukke leven. Ik vind het leuk om mijn kennis en ervaring over te brengen op andere vrouwen. Het geeft me elke week weer voldoening om vrouwen met een goed gevoel weer naar huis te laten gaan. Daarnaast vind ik het heel belangrijk om ook de samenwerking met (bekken)fysiotherapeuten en verloskundigen op te zoeken bij bepaalde klachten”.

Ben je zwanger of wil je het sporten als (kersverse) mama weer veilig en verantwoord oppakken? Dan kun je bij ons terecht! Voor meer informatie kijk op: www.crossfitsliedrecht.nl/powermama of volg ons op Instagram: @powermama.sliedrecht  × Contact via Whatsapp